konec Bohemians Praha 1905 – SK Slavia Praha
1:3
(1:1)
Komentuje: Tomáš Kohlmann
 
Favorizovaní slávisté se brzy dostali do vedení, když ve dvanácté minutě se hlavou prosadil zcela osamocený Mingazov. Bohemians ale nesložili zbraně a okamžitě vyrovnali. Už po minutě hry Frydrych vysokou nohou trefil Jiráska do obličeje a rozhodčí Orel bez váhání ukázal na penaltový bod, odkud vyrovnal Miroslav Marković.

Slavia v průběhu prvního poločasu přišla o zraněného Mingazova, ovšem výrazně větší vliv na průběh zápasu mělo svalové zranění domácího útočníka Markoviće, který musel o poločase zůstat v šatně a po změně stran už na hřišti existoval pouze jeden tým.

Rozhodnutí přinesla jednapadesátá minuta, kdy Hušbauer uvolnil Zmrhala a reprezentační záložník prostřelil Fryšťáka. Bohemians byli v ofenzivě velmi marní a byť v držení míče se soupeři vyrovnali, po přechodu středové čáry jej často ztráceli a když v 82. minutě po laxním odkopu domácích skóroval Sýkora, bylo o bodovém zisku definitivně rozhodnuto.
 
Slavia vítězí v derby na hřišti Bohemians 3:1 a boj o mistrovský titul vrací pod svoji kontrolu! Vzhledem k odpolednímu zaváhání Plzně se Slavia západočeskému sokovi vzdaluje na rozdíl dvou bodů a má jednu velkou jistotu, tři vítězství v závěrečných třech kolech = oslavy.

Naopak Bohemians zůstávají v tabulce třináctí s náskokem pouhých čtyř bodů na sestupové pásmo a navíc Hradec Králové s Jihlavou ještě disponují zítřejšími zápasy k dobru, na "klokany" tak ještě čeká tuhý boj o záchranu.
 
90+3
Konec zápasu.
 
90+3
Na Jindřiškův centr si naskočil David Bartek a jeho prudkou hlavičku Pavlenka vyráží!
 
90+3
V závěru zápasu Bohemians ještě budou zahrávat jednu standardní situaci od postranní čáry.
 
90+2
Další útočná snaha Bohemians je zastavena již v zárodku nedovoleným prohřeškem Siima Lutse.
 
90
Čtvrtý rozhodčí Emanuel Marek už nad hlavou drží tabuli se svítící číslovkou tři značící počet minut nastavených k druhému poločasu.
 
89
Luts se uvolnil na levém křídle, ovšem následný centr do absolutně volného prostoru, kde neoperoval vůbec nikdo v zeleno-bílém, pouze dokumentuje dnešní marné snažení Bohemians v útočné fázi.
 
88
S dalším nebezpečně vyhlížejícím centrem Bořila měl plno práce Fryšťák, ale dokázal vyrazit míč do bezpečí.
 
88
Slavia zůstává nastěhována na útočné polovině a Bohemians už kromě útočení mají velký problém i s bráněním.
 
87
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Tomáš Berger, přichází Michal Hubínek.
 
87
Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Muris Mešanović, přichází Jasmin Ščuk.
 
86
V domácí defenzivě je pořádný průvan! Milan Škoda se prohnal po levém křídle, jeho centr Fryšťák vyrazil jen ke zcela osamocenému Zmrhalovi, jehož tečovaná rána se mezi tři tyče nevešla.
 
85
Další standardní situace pro Bohemians, ovšem ani další centr Josefa Jindříška se neujal.
 
84
Jiráska podkopl Antonín Barák, domácí budou rozehrávat ve středu pole.
 
82
Slavia právě vstřelila branku!
Po Bořilově autovém vhazování Škoda neprostřelil bránící těla domácích fotbalistů, odražený míč si ale našel JAN SÝKORA, jenž z osmnácti metrů nasměroval balón přesně k tyči, kam Fryšťák nedosáhl!
 
81
Domácím fanouškům začíná docházet trpělivost s chybějící jakoukoliv myšlenkou směrem dopředu a po nepřesné zpětné přihrávce Švece to v hledišti pořádně zahučelo zklamáním.
 
80
Následně ale domácí vybojovali standardní situaci u postranní čáry. Tu rozehráli po zemi a Buchta ve skrumáži střílel z otočky, ovšem poněkud naivně a bez jakékoliv šance trefit branku.
 
79
Po dlouhé době se domácí podívali alespoň k rohu pokutového území Slavie, tam Bartek o míč přišel.
 
77
Bohemians mají opticky míč často ve svém držení, ovšem v drtivé většině se jedná o území mezi vlastní brankou a středovou čárou, odkud Jiřího Pavlenku určitě neohrozí.
 
76
Jindříšek nad rámec pravidel vletěl do souboje s Mešanovićem, hosté rozehrávají od středové čáry.
 
75
Také Jindřiškův centr ale postrádal kvalitu, Bořil snadno odhlavičkoval do volného prostoru.
 
74
Poněkud jednoduše se tentokrát k rohovému kopu dostali také Bohemians a zatímco Slavia měla už deset rohů, tak domácí disponují teprve druhým.
 
73
Křídelník Slavie tentokrát volil rozehrávku po zemi a v závěru červeno-bílého snažení je Škodův faul na Tomáše Frýšťáka.
 
73
Hosté ale po krátké chvíli vybojovali další roh, znovu jej rozehraje Sýkora.
 
73
Rohový kop Sýkory byl příliš krátký, domácí bez komplikací odehráli míč do pole.
 
72
Petr Buchta si ve středu pole přidržel Murise Mešanoviće, rozehrávat mohou slávisté.
 
71
Hlasatel právě oznámil očekávanou informaci, utkání sleduje pět tisíc diváků – vyprodáno.
 
70
Frydrych se na pravém křídle neprobil kolem Lutse a ještě Estonce fauloval.
 
69
Zmrhal v osobním souboji přetlačil Dostála, pronikl před Fryšťáka a domácí brankář vynikajícím zákrokem vytěsnil zakončení Zmrhala do boční sítě!
 
68
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Dominik Mašek, přichází David Bartek.
 
67
Za Slavii dnes střílí branky záložníci, ale při chuti je nadále i útočná dvojice. Individuálně tentokrát pronikl Muris Mešanović, z rohu pokutového území ale střílel nepřesně.
 
66
Michal Šmíd u postranní čáry odstrčil Hušbauera a byť divoce gestikuloval k rozhodčímu Orlovi, že si žlutou kartu nezaslouží, tak hlavní arbitr se nenechal přesvědčit k opaku.
 
64
Další akci sešívaných zakončil Bořil ránou zpoza pokutového území, ovšem zhruba o metr přestřelil břevno branky hájené Tomášem Fryšťákem.
 
63
Teď dokonce hosté po zisku míče rychle vyrazili do kontru! Barák vybojoval míč pro Mešanoviće, ten vysunul Škodu do samostatného úniku, ovšem nejlepší ligový střelec nečekaně volil nepřesnou přihrávku na bosenského spoluhráče místo střeleckého zakončení.
 
63
S míčem na kopačkách hrají zeleno-bílí, avšak zatím jsou velmi vzdáleni pokutovému území Slavie. Hosté výborně brání střed hřiště.
 
61
Po souhře Lutse s Bergerem je druhému jmenovanému máván ofsajd a ten se pak zle obořil na Estonce, že příliš dlouho váhal s přihrávkou.
 
61
Hostující záložník tlačil svůj centr k domácí brance a Fryšťák, byť tísněn, dokázal míč vyrazit do strany.
 
60
Slávisté vybojovali rohový kop, k praporku už přibíhá Hušbauer.
 
58
Bohemians ale ze své mírné převahy v uplynulých desítkách sekund nevytěžili vůbec nic a už se opět museli stáhnout do defenzivního postavení.
 
57
Bohemians v těchto momentech převzali otěže zápasu do svých rukou a jsou to oni, kteří se snaží atakovat soupeřovu defenzivu.
 
55
Další nepřesnost z kopačky Milana Jiráska, v tomto případě domácí středopolař centroval do území nikoho a míč doskákal za branku Slavie.
 
53
Lüftnerův sražený odkop si zpracoval Jirásek, poté ale nepřesně hledal Siima Lutse, Estonci nasměroval příliš dlouhou přihrávku.
 
52
Zároveň ale Slavia přišla o Ngadeu-Ngadjuie, který nebude schopen v zápase pokračovat a na pažitu jej nahradil Antonín Barák.
 
51
Slavia právě vstřelila branku!
Josef Hušbauer vymyslel a zrealizoval dokonalý pas za obranu Bohemians, kde domácím nevyšel ofsajd-systém a JAROMÍR ZMRHAL při samostatném úniku pokořil bezmocného Frydrycha!
 
50
Po dlouhém autovém vhazování Bořila se do odraženého míče opřel Frydrych, ovšem rána mu vůbec nesedla a kromě veškeré razance ji chyběl i potřebný směr a tak proletěla daleko vedle domácí branky.
 
49
Kamerunský mistr Afriky už se zvedl na nohy a po svých se mohl vydat za postranní čáru k pokračování ošetření.
 
49
Dalším poraněným hráčem je Michael Ngadeu-Ngadjui, ten se zřejmě zranil při odkopu a je momentálně v péči zdravotnického týmu.
 
48
Domácí se usadili u soupeřova pokutového území, Šmídovu dalekonosná rána ale mířila daleko vedle slávistické branky a nic na tom nezměnila ani teč Dominika Maška.
 
46
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Miroslav Marković, přichází Josef Jindřišek.
 
46
Začal druhý poločas.
 
V utkání nebude moci pokračovat Miroslav Marković, kterého trápí zdravotní potíže a srbského útočníka nahradí Josef Jindřišek.
 
Po úvodním dějství důležitého vršovického derby hrají Bohemians se Slavií 1:1, když hosty poslal do vedení Mingazov, ovšem hned po minutě domácí vybojovali pokutový kop, který proměnil Miroslav Marković a protože už se žádná z dalších šancí neujala, je vývoj do druhé poloviny zápasu zcela otevřený.
 
45+4
První poločas skončil.
 
45+4
V úvodu závěrečné minuty nastavení je Slavia usazena na útočné polovině, zatím ale daleko od branky Tomáše Fryšťáka.
 
45+3
Ngadeu si na hranici pokutového území vyměnil míč se Sýkorou, poté ale nepřesným obloučkem marně hledal Škodu.
 
45+2
Luts v tísni mezi třemi protihráči dokázal míč udržet a předat Jiráskovi, ten z dálky míjí horní roh hostující branky.
 
45+1
Dostál se kolmicí podél postranní čáry pokusil uvolnit Markoviće, ten byl ale ubráněn Bořilem.
 
45
Vzhledem k několika delším přerušením rozhodčí Orel prodlužuje první poločas o čtyři nastavené minuty.
 
44
Hosté podruhé v rychlém sledu rozehráli podobný rohový kop, kdy tentokrát Sýkorův přetažený centr Ngadeu-Ngadjui vracel před branku Bohemians, tam ale kralovala domácí defenziva.
 
43
Zmrhalova sražená střela doskákala za domácí branku a hosté budou v útočné snaze pokračovat od rohového praporku.
 
43
Po zhruba devadesátisekundové prodlevě už se může ve hře pokračovat, balón v držení sešívaných.
 
41
Rozhodčí Orel teď přerušil hru kvůli větší potyčce na hlavní tribuně.
 
40
Siim Luts si při individuálním průniku naložil příliš velké sousto, když si to namířil přímo do pěti protihráčů a tak není divu, že o míč přišel.
 
39
Na jemný dloubáček Sýkory za záda hostujících obránců si nabíhal Ngedeu-Ngadjui, ovšem míč neměl šanci dostihnout a ještě mu byl odmáván a posléze odpískán i ofsajd.
 
38
Přetažený centr Hušbauera Ngadeu-Ngadjui vracel "do ohně", tam se hosté prosadit nedokázali.
 
38
Jan Sýkora po souhře s Bořilem vybojoval rohový kop a dění se stěhuje před Tomáše Fryšťáka.
 
37
O žlutou kartu si říkal i Dominik Mašek, jenž skluzem trefil místo míče pouze Josefa Hušbauera, rozhodčí Orel ale tentokrát ponechal kartónek v kapse.
 
35
Na Hušbauerovu kolmici si nabíhal Mešanović, jenž se v těsném souboji srazil s Buchtou a vystřelit už nedokázal.
 
34
Pro dlouhý nákop Frydrycha si před Mešanovićem s jistotou doběhl Tomáš Fryšťák.
 
34
Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Ruslan Mingazov, přichází Jaromír Zmrhal.
 
32
Mingazov se na několik sekund vrátil zpět do boje, ovšem hned poznal, že to nepůjde a opět padl k zemi. Trenér Šilhavý stahuje z rozcvičovacího prostoru Jaromíra Zmrhala, který během pár chvil Mingazova nahradí.
 
31
To byla tutovka! Na krásný Hušbauerův centr si naskočil naprosto osamocený Simon Deli a ten z bezprostřední blízkosti nedokázal překonat Tomáše Frýšťáka!
 
30
Na trávníku zůstal ležet Mingazov, který se dost možná poranil při předchozí snaze udržet dlouhý míč na hrací ploše, kdy doběhl až daleko za hřiště mimo travnatou plochu.
 
30
Petr Buchta v osobním souboji přistrčil Mešanoviće a píská se proti domácí brance.
 
29
Znovu v akci Ruslan Mingazov, tentokrát i přes maximální snahu se marně pokusil dostihnout dlouhý pas na pravém křídle.
 
28
Žlutých karet na straně Slavie přibývá, Mingazov ostrým šlapákem zasáhl Martina Haška a byť Slavia dostává nejméně žlutých karet z celé soutěže, tak dnes už má tři a to ještě není odehraná ani úvodní půlhodina.
 
26
Bořil načechraným centrem hledal před brankou Milana Škodu, ten ale na míč těsně nedosáhl a balón pak zapadl za vzdálenější tyč.
 
24
Frydrych se vydal na útočný výlet, čehož využil Mešanović, jenž si s hostujícím obráncem rychle vyměnil míč a pronikl tím do pokutového území, kde mu Šmíd stačil balón ukopnout na rohový kop.
 
23
Do Haškova prudkého centru se položil Michal Šmíd, ovšem v těžké pozici nedokázal míč nasměrovat na slávistickou branku.
 
22
Siim Luts po souhře s Martinem Haškem vybojoval autové vhazování, toho se ujme druhý jmenovaný z této akce.
 
20
Po rohovém kopu Hušbauera se Frydrych v tísni dokázal prodrat k zakončení, které Fryšťák reflexivně vyrazil a odraženého míče se zmocnil Mešanović, ten ale z dorážky nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi!
 
18
Z následné standardní situace Jirásek, který se krátce předtím vrátil do hry po ošetření, nedokázal najít žádného ze spoluhráčů.
 
17
Po sérii hlaviček u středové čáry Michael Lüftner šlapákem atakoval Markoviće a za svůj čin dostává žlutou kartu. Tu vidí i Milan Škoda za přehnanou reakci směrem k rozhodčímu Orlovi.
 
15
Bohemians právě vstřelili branku!
Domácí bleskově vyrovnávají! MIROSLAV MARKOVIĆ trefil penaltu přesně k tyči a byť Pavlenka vystihl směr jeho střely, na míč nedosáhl!
 
14
Jirásek si ještě po velmi nevybíravém zákroku musí vyžádat ošetření, mezitím si míč bere Miroslav Marković.
 
13
Frydrych zákrokem z bojových sportů sestřelil Jiráska a rozhodčí Orel okamžitě píská penaltu pro Bohemians!
 
13
Penalta pro Bohemians!
 
12
Slavia právě vstřelila branku!
Jan Sýkora potáhl míč podél levé postranní čáry, poté perfektním centrem posadil míč na hlavu Ruslana Mingazova a zcela nehlídaný reprezentant Turkmenistánu pokořil Fryšťáka!
 
11
Na nebezpečný Bořilův centr si naskočil Mešanović, u vzdálenější tyče ale na míč nedosáhl.
 
9
Svými hlasivkami o sobě dávají vědět také příznivci Slavie, ti se usadili v sektoru určeném pro fanoušky hostujícího celku u protilehlé postranní čáry.
 
8
"Klokani" se ale bezpečně ubránili nepříliš povedenému centru hostů a hraje se ve středu pole.
 
8
Zatím se často přerušuje, Dostál tentokrát podkopl Sýkoru a tentokrát disponují standardní situací v hloubi útočné poloviny hosté.
 
7
U zrodu další útočné akce Bohemians byla nepřesná přihrávka hostů, kterou vystihl Jirásek a po Lutsově centru je pískán Markovićův faul na Simona Deliho.
 
6
Po centru Martina Dostála míč propadl před Pavlenkou, hosté jej ale dokázali "uklidit" z vlastního pokutového území.
 
5
Dominik Mašek vybojoval rohový kop pro Bohemians a hra se stěhuje před Jiřího Pavlenku.
 
4
Slávisté se usadili na útočné polovině, jejich snaha je ale zakončena Bořilovým přesunutím hry napříč šířkou hřiště, po němž Frydrych neměl šanci míč udržet ve hře.
 
3
Mašek získal míč před vlastním pokutovým územím, následně vybojoval faul a zeleno-bílí mohou rozehrávat z místa přestupku.
 
2
Po Šmídově nákopu před branku se Estonec Luts pokusil prosadit akrobaticky přes hlavu a brankář Pavlenka měl s jeho pokusem plné ruce práce, nadvakrát ale stačil míč zkrotit do svého držení!
 
1
Milan Škoda ostře atakoval Martina Haška, ten se těžce zvedá ze země.
 
1
Rozehráno! Úvodního výkopu se ujal Miroslav Marković, domácí Bohemians v prvním poločase útočí směrem k brance, za níž je "kotel" jejich fanoušků.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Rozhodčí Pavel Orel už přivedl fotbalisty na trávník menšího z vršovických prvoligových stadiónů, jehož ochozy jsou ale beznadějně vyprodané.
 
V Ďolíčku panuje skutečně vynikající atmosféra, která určitě kvalitě nadcházejícího zápasu neuškodí.
 
Bohemka bude postrádat dva obránce, mimo hru je stoper Krch a dnes trenér Hašek přišel také o Milana Havla.

Toho na levém kraji obranné čtveřice nahradí Haškův syn Martin a ve středu obrany se vedle Šmída, který převezme kapitánskou pásku od Krcha, postaví Petr Buchta.

Do sestavy Slavie se kromě kanonýra Škody vešel i častý hrdina závěrů zápasů Muris Mešanović, jenž tak dostává příležitost už od úvodní minuty.
 
Úvodní sestavy:

Bohemians Praha 1905: Fryšták – Dostál, P. Buchta, Šmíd, M. Hašek – Švec, Jirásek – Berger, Mašek, Luts – Marković.
Náhradníci: Šrámek – Jindřišek, Bartek, Hubínek, Nitrianský, Vrzal.

SK Slavia Praha: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Bořil – Ngadeu – Mingazov, Hušbauer, Sýkora – Mešanović, Milan Škoda.
Náhradníci: Otáhal – Flo, Zmrhal, Tecl, Bílek, Ščuk, Barák.

Rozhodčí: Orel – Nádvorník, Blažej.
 
VZÁJEMNÁ BILANCE

Ve vzájemných soubojích je na tom dlouhodobě výrazně lépe Slavia. Ta od roku 1993 vyhrála 15 z 29 dosavadních zápasů, Bohemians jich vyhráli pět a v devíti případech se body dělily.

Poslední vítězství Slavie nad Bohemians ale nedávno "slavilo" třetí narozeniny, když se uskutečnilo v závěru dubna roku 2014. Následné derby zde v Ďolíčku vyhráli zeleno-bílí 2:0 a v dalších čtyřech případech, z toho třech v Edenu, se body dělily.

To platilo i v podzimním utkání v Edenu, které skončilo 1:1. Konečný výsledek se zrodil už v úvodní čtvrthodině, když na rychlou branku Michala Šmída brzy odpověděl Milan Škoda. V prvním poločase se hrál oboustranně otevřený fotbal, po změně stran už měla výraznou převahu Slavia, vítězný gól ale vstřelit nedokázala.

Nejlepším střelcem soubojů mezi Bohemians a Slavií je právě Milan Škoda, jenž skóroval šestkrát a výraznou zajímavostí je fakt, že se mu to podařilo po třech brankách v dresu obou dnešních soupeřů!
 
SK SLAVIA PRAHA

Slavia letos po letech bojuje o mistrovský titul, přesto do utkání rozhodně nevstoupí v dobré pohodě. Sešívaní, kteří s výraznou pomocí čínského kapitálu patří k hlavním adeptům na zisk mistrovského titulu, totiž minulý týden zažili první prohru pod trenérem Šilhavým, když v semifinále MOL Cupu nestačili na Zlín a poté v ligovém utkání s Jabloncem v závěru s velkými obtížemi zachraňovali remízu.

Čtyři kola před koncem je Slavia lídrem tabulky, ovšem na rozdíl od všech předchozích kol po tom třicátém rozhodují při bodové shodě vzájemné zápasy a ty má Slavia s Plzní horší, k mistrovskému titulu už si tak nemůže dovolit výraznější zaváhání.

Trenér Šilhavý bude postrádat zraněné Šventa, van Burena a pravděpodobně i Alvira, ten se po zimním příchodu do Edenu ještě do soutěžních zápasů ze zdravotních důvodů nemohl zapojit.
 
BOHEMIANS 1905

Bohemians v posledních třech zápasech získali jediný bod a v tabulce se propadli na třináctou pozici, přičemž na sestupové pásmo mají nevelký náskok čtyř bodů.

Naposledy "klokani" propadli v Liberci, kde už v prvním poločase třikrát inkasovali a odvezli si prohru 1:4. V posledních deseti zápasech si připsali jediné vítězství, když právě zde v Ďolíčku porazili Jihlavu 1:0.

Trenér Martin Hašek se bude muset obejít bez zraněného Bartka i Kuchty s Berkovcem, kteří v klubu hostují právě z týmu dnešního soupeře a do zápasu je nepustí vzájemná dohoda.
 
Příjemné odpoledne z pražského Ďolíčku, kde se uskuteční tradiční vršovické derby mezi domácími Bohemians 1905 a Slavií, přičemž dnes půjde skutečně o hodně!
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.