konec FK Fotbal Třinec – FK Baník Sokolov
2:1
(1:0)
Komentuje: Igor Mainka
 
Z Třince je to pro dnešek vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek prodlouženého víkendu.
 
Třinečtí se výhrou vzdálili od sestupových pozic na devět bodů, Sokolov je stále čtrnáctý, ale sesadit je může už zítra Varnsdorf, který doma hostí poslední Vítkovice.
 
Třinečtí se podruhé na jaře radují z vítězného zápasu. Po Chrudimi doma poráží podle očekávání i Sokolov. Západočeši byli podle sázkových kanceláří favoritem, ale na hřišti to vypadalo úplně naopak. Třinečtí ovládli utkání a zaslouženě získali tři body za vítězství 2:1. Strůjcem třineckého vítězství byla dvojice Hlúpik – Valenta. Valenta u prvního gólu vypustil klíčovou střelu a ve druhé půli proměnil pokutový kop. Hlúpik naopak první gól vstřelil a po změně stran svým průnikem donutil brankáře Fryštáka k penaltovému faulu. Čestný úspěch Sokolova zařídil Ju.
 
90+4
Konec zápasu.
 
90+3
Zápas už se dohrává pod kontrolou třineckých hráčů.
 
90+1
Po faulu v pokutovém území soupeře uviděl žlutou kartu útočník Tomáš Wojnar. Odnesl to obránce Hasil.
 
90+1
Rozhodčí nastavil ve druhém poločase tři minuty.
 
89
Třinečtí jsou u míče a kontrolují hru u rohového praporku.
 
Dnešní utkání sleduje z přírodní tribuny u lesoparku 52 diváků.
 
85
Tomáš Weber v dnešním utkání dohrál. Jeho místo zaujal David Machalík.
 
85
Weber postižen křečemi. Domácí celek bude střídat.
 
83
Omasta sebral míč Štursovi, utekl po pravé straně, ale následný centr zachytil před dobíhajícím Wojnarem brankář Fryšták.
 
82
Puchel po krátkém pobytu na trávníku skončil na zemi. Pomohl mu obránce Krátký. Následný přímý kop skončil za sokolovskou brankou.
 
79
Třinečtí mění sestavu na hřišti. Erik Puchel s Tomášem Wojnarem vystřídali Lukáše Ciencialu a Leonida Akulinina.
 
79
Parádní představení předvedl Cienciala. Třinecký mladíček se protáhl kolem tří protihráčů a poté prudce po zemi vypálil ke vzdálenější tyči, jenže vedle brány.
 
78
Rohový kop už horníci ubránili.
 
77
Trochu dramatických chvil před sokolovskou brankou. Centr Webera odvrátili hosté z malého vápna.
 
75
Trenér Pilný posiluje útok. Adama Tkadlece vystřídal jeho jmenovec Adam Čihák.
 
74
Weber napřáhl zpoza šestnáctky a namířil míč k pravé tyči soupeřovy brány. Brankář Fryšták se jen ohlédl, střela třineckého záložníka letěla mimo bránu.
 
73
Sokolov právě vstřelil branku!
Západočeši se dostávají na dostřel. Tkadlec vypustil ze své kopačky dlouhý balón na rozběhnutého Červenku, ten z pravé strany dokázal přihrát přes bránícího Kušníra až do pokutového území, kde se míče zmocnil KANG-HJUN JU a střelou přes bránícího Šuľu do protipohybu brankáře Chmiela snížil na 2:1!
 
Dnes vidíme souboj dvou už historických týmů ve Fortuna:Národní lize. Třinečtí prožívají od roku 1993 již 21. sezónu v soutěži, což je nejvíce ze všech. Nejdelší sérii bez přerušení má Sokolov, který pomalu končí 14. sezónu.
 
70
Na trávník třineckého stadionu svítí ostré slunce. Hráči nyní rádi využívají přestávku na občerstvení.
 
66
V pravé části pokutového území se uvolnil čerstvý Machuča a prudce vypálil pod břevno třinecké branky. Brankář Chmiel natáhl své ruce a zastavil střelu sokolovského hráče.
 
64
Třinec vstřelil gól, postaral se o něj Hlúpik, ale rozhodčí ještě před tím odpískal třineckému hráči nedovolený přestupek. Hlúpik si při zpracování Valentova centru pomohl rukou.
 
61
Trenér Sokolova sáhl ke dvojité změně. Jakuba Dvořáka se Šimonem Šmehýlem nahradili Ondřejové Štursa a Machuča.
 
60
Třinec právě vstřelil branku!
K penaltě se postavil JIŘÍ VALENTA a střelou mírně lehce do pravé strany nedal Fryštákovi šanci – 2:0! Valenta se v tomto okamžiku stává nejlepším střelcem Třince.
 
59
Brankář Fryšták je prvním majitelem žluté karty.
 
59
Hlúpik dostal od Akulinina krásnou přihrávku do běhu, třinecký záložník ukázal soupeřům záda, položil si brankáře Fryštáka a byl faulován! Třinec bude kopat penaltu!
 
57
Ke střele se dostal také Dvořák, zpoza šestnáctky vypustil na třineckou bránu žabku, kterou chytil do rukavic brankář Chmiel.
 
56
Po nudné pasáži přišel zajímavý moment. Postaral se o něj Korejec Ju, který se na hranici šestnáctky otočil kolem míče a poté prudce po zemi vypálil kousek od levé tyče Chmielovy brány.
 
53
Weber rozehrál rohový kop, míč se odrazil od nohou sokolovských hráčů k Ciencialovi, který z kroku těsně přestřelil Fryštákovu branku.
 
52
Třinečtí zkouší střílet z poloviny hřiště. Vytaženého brankáře otestoval Valenta, ale Fryšták byl pozorný a pro míč stihl doběhnout.
 
49
Tempo z první půle pokračuje i na začátku druhé části. Kušnír rozehrál z půlící čáry přímý kop a moc nechybělo, aby míč skončil v bráně. Gólman Fryšták balón vyrazil nad bránu.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Je za námi první poločas nemastného neslaného utkání. Zápas bez šancí nabídl pouze jeden zajímavý moment, avšak gólový. Ve 41. minutě si brankář Fryšták neporadil s Valentovou střelou a na dorážejícího Hlúpika už byl krátký.
 
45+2
První poločas skončil.
 
45+2
Janoščínův roh na přední tyč si sokolovská obrana pohlídala a míč odkopla do autu.
 
45+1
Třinečtí se snaží vstřelit před přestávkou ještě druhý gól, ale Valenta vybojoval svým průnikem pravou srtranou jen rohový kop.
 
45+1
Hlavní rozhodčí Jiří Houdek prodlouží první půli minimálně o dvě minuty.
 
44
Po rohovém kopu z pravé strany se dostal ke střele Weber, ale střelou po zemi ke vzdálenější tyči netrefil bránu.
 
43
Hlúpik pláchl po pravé straně, ale sprintující Krátký dokázal odvrátit na roh pokus třineckého hráče o centr.
 
41
Třinec právě vstřelil branku!
Třinečtí se dočkali kýženého vedení! Valenta se uvolnil před šestnáctkou, z pravačky vyslal na sokolovskou bránu nepříjemnou žabku, kterou brankář Fryšták pouze vyrazil před sebe a dobíhající FILIP HLÚPIK z dorážky otevřel skóre – 1:0!
 
40
Těsně před pauzou si udělali hráči občerstvovací pauzu.
 
39
Vondra dostal trochu prostoru na levé straně, odcentroval do malého vápna, kam si nabíhal Ju, ale před ním míč vyrazil brankář Chmiel.
 
37
Brankář Fryšták si vyměňoval míč s obránci. Přihrávku na levou stranu, kde byl Hasil, vyčíhl Hlúpik, obral o míč sokolovského obránce, ale už nedokázal pořádně vystřelit na sokolovskou bránu.
 
34
Cienciala vběhl z levé strany do pokutového území, obešel Šmehyla, ale vzápětí neodcentroval přes Tkadlece.
 
33
Po krátké chvíli si Sokolovští zopakovali přímý kop z levé strany, tentokrát ho rozehráli nakrátko, ale bez efektu v podobě zakončení.
 
31
Přímý kop na druhé straně, Krátký rozehrál míč do malého vápna, odkud jeden z domácích beků vrátil balón na hranici šestnáctky. Šmehyl se rozběhl a napálil balón vysoko nad třineckou bránu.
 
30
Po centru Janoščína z pravé strany si Akulinin pomohl v hlavičkovém souboji rukama a odstrčil obránce Šmehyla. Rozhodčí situaci postřehl a třineckému hráči odpískal nedovolený zákrok.
 
28
Po závaru před brankou Západočechů domácí získali rohový kop. Vaňkův nákop do pokutového území se odrazil před chumel hráčů, ale Valenta nedokázal prostřelit nohy bránících soupeřů.
 
25
První půle úvodního dějství nabídla velice nudný fotbal bez šancí. V poslední akci Hlúpik chtěl odcentrovat z pravé strany do pokutového území, ale tvrdě napálil nohy obránce Vondry.
 
21
Standardní situace na druhé straně, Sokolovští akci nesehráli dobře, přímý kop z levé strany skončil na hlavách třineckých hráčů.
 
18
Po střetu Webra s Ju se míč odrazil ke Šmehylovi, který technickou střelou po zemi vystřelil k levé tyči. Brankář Chmiel se odrazil a doskočil včas na místo, kam letěl míč z kopačky sokolovského hráče.
 
16
Dlouhý balón Šmehyla na zadní tyč zkusil vrátit Červenka před bránu, ale tam Hlúpik skluzem zasáhl míč a odrazil jej k brankáři Chmielovi.
 
15
Sokolovská defenzíva si s přímým kopem Vaňka poradila a přestěhovala dění do středu pole.
 
15
Domácí krásně zakombinovali na levé straně až k centru, Janoščín trefil ze dvou metrů Krátkého do ruky. Následovat bude přímý kop.
 
12
Utkání končí pro zdravotně indisponovaného Stanislava Vávru. Místo v útoku zaujal Korejec Kang-hjun Ju.
 
12
Třinečtí jsou aktivnější, zahrávali rohový kop, po kterém se uvolnila na levé straně dvojice Cienciala – Janoščín, ale přihrávku druhého jmenovaného do pokutového území zastavil sokolovský hráč.
 
10
Po centru sokolovského hráče z levé strany a hlavičce Kušníra se míč odrazil od Červenky ke Krátkému, ale tomu se v souboji s Kušnírem zamotal míč mezi nohama.
 
8
Střílenou přihrávku vypustil z pravé části pokutového území Omasta, nepříjemný balón letící lehce nad trávníkem lapil Fryšták do rukavic.
 
6
Přímý kop z levé strany zahrál Vaněk, míč zamířil na přední tyč, kde byli pouze hráči ve žlutých dresech.
 
5
Cienciala přijal na levé straně dlouhý pas, zkusil projít do pokutového území, ale před vápnem ho Šmehyl včas poslal k zemi.
 
3
Po střetu s obráncem Šuľou pocítila ruku třineckého hráče hlava Vávry. Sokolovský útočník zůstává ležet na trávníku.
 
3
Cienciala se rozběhl za obranu Sokolova, kam letěl dlouhý nákop Šuľy, ale jako první byl u míče sklepnutého obráncem Šmehylem brankář Fryšták.
 
3
Utkání začalo opatrně, oba týmy si několikrát vyměnili míč ve středu pole.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Úvodní sestavy:

FK Fotbal Třinec: Chmiel – Omasta, Kušnír (C), Šuľa, Janoščín – R. Vaněk I., Weber – Hlúpik, J. Valenta, Cienciala – Akulinin.
Náhradníci: Mrózek – Machalík, Puchel, Samiec, Bulawa, M. Čelůstka, Wojnar.

FK Baník Sokolov: Fryšták – Vondra, Hasil, Kopřiva, Krátký – Jakub Dvořák II. (C), Tkadlec – Skopec, Šmehyl, Vávra – Červenka.
Náhradníci: Jakub Dvořák I. – Štursa, Ju, Machuča, Vrtělka, A. Čihák.

Rozhodčí: Houdek – Hrabovský, Hurych..
 
Tragická situace kolem virusu Covid-19 nejvíce postihla Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Klub FK Fotbal Třinec se rozhodl ještě více zpřísnit opatření nařízené krajskou hygienickou stanicí v Ostravě.

Dnešní utkání uspořádá domácí klub v režimu, který tady byl na začátku restartu druhé ligy. Dnešního zápasu se zúčastní maximálně 100 osob včetně aktérů na hřišti.

Diváci nebudou do prostor stadionu Rudolfa Labaje vpuštěni.
 
Rozhodčími dnešního utkání je trio HHH. Jako hlavní povede zápas dvaatřicetiletý Jiří Houdek. Na listině profesionálních sudích je od roku 2012, v nejvyšší soutěži odpískal 60 utkání, ve kterých udělil 238 žlutých a 11 červených karet.

Letošní bilance je trochu jemnější. V 8 prvoligových duelech 36 krát napomenul hráče žlutou kartou, ale nikoho nevyloučil. Ve druhé lize je to o chlup přísnější – 8 zápasů, 39 žlutých karet a jedna červená.

Nejzkušenějším z rozhodcovského tria je první asistent Jakub Hrabovský. Dvaatřicetiletý rozhodčí odmával v nejvyšší soutěži 125 zápasů a svými výkony se prosadil na listinu mezinárodních rozhodčích FIFA.

Druhý asistent Jan Hurych je na listině rozhodčích nováčkem. V letošním ročníku odmával 3 zápasy ve Fortuna Lize a dalších dvanáct ve druhé nejvyšší soutěži.
 
Sokolovu se v Třinci daří brát body. Z dvanácti zápasů bodoval v sedmi případech, z toho čtyřikrát plným počtem. Na svém pažitu je proti Třinci neporazitelný.

Nic na tom nezměnil ani poslední vzájemný zápas. Listopadové dopoledne zahájil gólově třinecký Hlúpik. Po změně stran dvakrát udeřili domácí, na 1:1 vyrovnal Čihák a do vedení poslal Západočechy Mejdr. Nadějný výsledek domácí neudrželi, v 78. minutě proměnil pokutový kop Kubala a vyrovnal na konečných 2:2.
 
FK FOTBAL TŘINEC
13. místo, 28 bodů, skóre 34:43


Slezský bílý balet už nenosí bílé dresy se třemi pruhy jako Real Madrid a v posledních časech to na hřišti rovněž není žádné extra představení. Není se čemu divit, letošní sezóna Třinci nepřeje. Koronavirus má svou sílu, nejvíce to pociťují dva regionální sousedé – Třinec a Karviná.

Třinec postihl virus jako první a v den utkání proti Vlašimi přišla nepříjemná zpráva. Nehraje se, všichni podezřelí musí do karantény. Oceláře po šesti zápasech čekala nečekaná pauza od běžného fotbalového života. Ve vzduchu hrozilo ukončení soutěže, nakonec po dohodě se zástupci Okresní hygienické stanice bylo hráčům umožněno trénovat ve skupinkách. Po jedenácti dnech a negativních testech mohli naskočit do zápasu proti Ústí nad Labem.

Na trenéra Svatopluka Habance v Ústí rádi vzpomínají. Se severočeským celkem vybojoval postup do nejvyšší soutěže. Po zápase před sedmi dny už tolik ne. Severočechy dvakrát pokořil středopolař Valenta, třetí vyrovnávací gól vsítil Puchel a upravil výsledek na 3:3. Třinec svým bodovým ziskem překvapil nejen fanoušky, ale i sázkaře, kteří vysoce favorizovali Armu.

Gólové hody viděli diváci i ve čtvrtečním utkání ve Vítkovicích. Pět ze sedmi gólových střel skončilo v síti brankáře Františka Chmiela, o dva přesné údery do ostravské brány se postaral znovu Jiří Valenta. Ten se po čtyřech gólech z posledních dvou utkání dotáhl na nejlepšího podzimního střelce týmu Filipa Kubalu.

Třineckého odchovance dnes na hřišti neuvidíme, otazník visí nad startem Akulinina, který pro zraněné rameno opustil trávník ve Vítkovicích už ve 40. minutě. Dalšími absentujícími jsou brankář Adamuška, obránce Bedecs a otazník visí nad Steinhübelem.
 
FK BANÍK SOKOLOV
14. místo, 23 bodů, skóre 30:47


Sokolov je na jaře zajímavým úkazem. Přestože tým ze západu Čech bude hrát v příští sezóně pouze třetí ligu, na jaře bojuje jako lev, od návratu po korona přestávce získal 16 bodů a vyhoupl se mimo sestupové pozice. Z tohoto důvodu by se z druhou nejvyšší soutěží aktuálně rozloučili kromě Sokolova i Varnsdorf s Vítkovicemi.

Poslední dva zápasy zvládl tým trenéra Bohuslava Pilného velmi dobře. Nejprve zvítězil na hřišti brněnské Líšně 3:1 a o minulém víkendu si doma poradil v přímém souboji o 14. pozici s Varnsdorfem a poslal svého soupeře o příčku níž. Jediný gól zápasu vstřelil obránce Karel Hasil.

Sokolovská soupiska čítá několik zajímavých jmen. Jedním z nejdůležitějších je mozek hry, záložník David Štípek, jenž má vytříbenou techniku. I proto se v minulosti dostal do kádru mistrovské Plzně. Nejlepším střelcem je pětigólový Stanislav Vávra, který je jediným hráčem západočeského celku s třineckou minulostí. Pod Javorovým působil v sezóně 2016/2017.

Sokolovští vyrazili do Třince už v sobotu, aby lépe vstřebali více než 500 kilometrovou cestu autobusem. Hráči v týdnu absolvovali volnější tréninky, aby si od náročného zápasového rytmu trochu oddechli. Do Třince by měli odcestovat i hráči, kteří se v minulých dnech zdravotně trápili a nyní už jsou v pořádku. Jedná se o trojici Tkadlec, Kovář a Krátký. Otazník visí nad startem Rumla.
 
Přeji vám krásný víkend z východu České republiky. V neděli odpoledne se na stadionu Rudolfa Labaje setkají dva týmy bojující o záchranu. Třináctý Třinec hostí čtrnáctý Sokolov. Oba celky dělí od sebe pouhých pět bodů. O bod méně má patnáctý Varnsdorf. Příjemný zážitek se vám od klávesnice pokusí přinést Igor Mainka.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.