konec Kvalifikace Velké ceny Ruska
Vítěz: S. Vettel (Ferrari)
Komentuje: Michal Šandor
 
Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Grand Prix Ruska bude zcela jistě zajímavá a bude interesantní sledovat i honičku Mercedesu za Ferrari. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty.
 
Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Ruska, kterou nakonec po dramatickém závěru opanoval Sebastian Vettel, který porazil svého týmového kolegu Kimiho Räikkönena o 59 tisícin sekundy. Třetí dojel Valtteri Bottas a čtvrtý Lewis Hamilton. Stáj Ferrari má oba své vozy v první řadě poprvé od Velké ceny Francie 2008. Na konci první část kvalifikace havarovali Jolyon Palmer a Pascal Wehrlein, který skončili v bariéře. O nic vážného se ale naštěstí nejednalo.
 
Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ruska: 1. Vettel, 2. Räikkönen, 3. Bottas, 4. Hamilton, 5. Ricciardo, 6. Massa, 7. Verstappen, 8. Hülkenberg, 9. Pérez, 10. Ocon, 11. Sainz, 12. Stroll, 13. Kvjat, 14. Magnussen, 15. Alonso, 16. Palmer, 17. Vandoorne, 18. Wehrlein, 19. Ericsson, 20. Grosjean.
 
Konec kvalifikace.
 
0:00
Kimi Räikkönen svůj čas nezlepšil, ale zůstává první. Ovšem záhy jej porazil Sebastian Vettel, který byl rychlejší o 59 tisícin. Valtteri Bottas se zařadil na třetí místo a Lewis Hamilton je až čtvrtý. Pole position tak získává Sebastian Vettel!
 
0:00
Čas vymezený pro třetí část kvalifikace práve vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola! Boj o pole position graduje!
 
1:38
Všichni jedou na ultra-měkkých pneumatikách. Jezdci najíždí do svých posledních pokusů!
 
2:10
Mechaniky opustili také Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Sergio Pérez a Felipe Massa. Ani jeden z nich by ale do bojů o pole position zasáhnout neměl. Jsme ale v Rusku, kde je možné opravdu všechno.
 
3:14
Z boxů odjeli také Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Za chvíli je budou následovat další chlapáci.
 
4:01
Krátkou přestávku ukončil Sebastian Vettel, který opustil pit lane jako první a "kvalda" v Soči za chvíli vyvrcholí.
 
5:05
Všichni jezdci zajeli do boxů a na dráze tak panuje absolutní klid před závěrečnou bouří. Závěr kvalifikace na Velkou cenu Ruska bude ještě hodně zajímavý!
 
6:51
Valtteri Bottas se pokusí sesadit Kimiho Räikkönena, ale po projetí cílem byl o 36 tisícin pomalejší než jeho krajan. Iceman tedy zůstává první a neporazil ho ani Lewis Hamilton, který zřejmě vypustil závěrečný sektor.
 
7:50
Kimi Räikkönen zareagoval tím nejlepším možným způsobem. Časem 1:33.253 se vyšvihl do čela průběžného pořadí s náskokem 173 tisícin sekundy na Sebastiana Vettela.
 
8:25
Nico Hülkenberg zajel první měřený čas a logicky se tak usadil na prvním místě. Jak odpoví například Kimi Räikkönen?
 
9:20
Felipe Massa jako poslední opustil garáž a všech deset pilot momentálně krouží po trati. Rozjeté kolo mají Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.
 
10:41
Právě Valtteri Bottas opanoval minulou kvalifikaci v Bahrajnu a vůbec poprvé v kariéře získal pole position. Uvidíme, zda se podobný kousek finskému jezdci povede i v Soči.
 
11:58
Valtteri Bottas s Lewisem Hamiltonem na nic nečekali a ještě před oficiálním startem závěrečného segmentu se seřadili na konci boxové uličky, aby mohli ihned vyrazit na trať. Za nimi vyjel Nico Hülkenberg.
 
12:00
Třetí část kvalifikace právě začala.
 
0:00
Do třetího kvalifikačního segmentu nepostupují Stroll, Sainz, Alonso, Magnussen, Kvjat.
 
0:00
Sergio Pérez se vyhoupl na deváté místo, na desáté posléze klesl jeho týmový kolega Esteban Ocon. O postup ještě bojují Stroll, Sainz a Magnussen.