konec Jednání zastupitelstva města Vsetína 23.4.2018

Komentuje: Jana Leitnerová
 
20:27
Děkujeme za to, že jste nás četli. Náš web a Facebook v nejbližších hodinách nabídne další aktuální informace.
 
20:26
Růžička: další řádné zasedání zastupitelstva bude 25. 6. od 16.00
 
20:26
Berg: V pátek má být projednávání územního plánu, bylo by dobré tomu udělat nějakou publicitu.

Na sobotu 12. května budeme otevírat opravený meteorologický sloupek.
 
20:25
Pifka vybízí ke sběru tradičních valašských receptů.

V sobotu se otevírá cyklostezka Bečva.
 
20:23
Pavelec žádá, aby na příštím zastupitelstvu mohly být podrobnější informace k nádraží, Baťovými lesy, parkovacím domem.
 
20:22
Kalabus: V Rokytnici se buduje myčka, zajímalo mně, jak to v tomto místě mohlo projít.

Vedoucí odboru: Jedná se o přenesenou působnost. Myčka je povolena.
 
20:19
Pifka: Seminář byl velmi výživné jednání, byl vysílán online. Již na začátku zaznělo, že se žádné oddělení nebude rušit.
 
20:17
Růžička: Jednal jsem několikrát s hejtmanem, starosty, vedením Zlínského kraje. Všichni mě ujišťovali, že se o žádné rušení nejedná. Materiál, co se dostal na veřejnost, byl koncept, není účelné debatovat na rozpracovanými materiály.
 
20:14
Teleky: Petice byla zevrubně probrána na krajském zastupitelstvu, byla značně uspěchaná. Byli přítomni primáři zodpovědní za pediatrii, popřeli, že by se mělo cokoliv rušit.
 
20:10
Vejpustek zve na 4. 5. na pietní kladení věnců a 1. máj v kuželně. Petice za zachování dětského oddělení ve vsetínské nemocnici má podle Vejpustka přes 4000 podpisů.
 
20:06
Růžička: Toto řeší investor bytů, mně by se podzemní parkoviště líbila také víc, ale v tomto terénu bychom se dostávali na násobky této částky.
 
20:04
Husa: V jaké fázi je projekt parkoviště mezi Horním městem a Sychrovem? Když jsem viděl projekt, zděsil jsem se. Travnatá plocha, co zde nyní je, se má vyasfaltovat. Není toto právě místo pro podzemní parkoviště?
 
20:01
Bod různé.

Teleky informuje o novém zákonu o střetu zájmů.
 
19:59
Sedláček navrhuje usnesení: Zastupitelstvo bere na vědomí, že návrh na změnu společnosti v orgánech společnosti VaK nebyl schválen. Schváleno.
 
19:57
Nyní se řeší, že návrhová komise musí připravit nový návrh.
 
19:56
Hlasování: 3:6:9 usnesení o odvolání Čunka nebylo přijato
 
19:55
Růžička: Pan starosta se také vyjádřil do Jalovce, jeho vyjádření bylo jiné.
 
19:54
Berg: Žádný jiný člen představenstva tuto věc nekomentoval. Jako zástupci akcionáře máme povinnost toto komentovat.
 
19:52
Růžička: Nechtěl jsem svou řečí říct, že se na funkci necítím, myslím ale, že to není úplně opodstatněné. Jedná se o společnost, kde je město jedním z hlavních akcionářů. Za sebe toto nevidím vhodné navrhovat.
 
19:50
Husa: Nesdílím optimismus, že pan Čunek hájí více zájmy města než své osobní. Máme ještě více rok času, tj. čtvrtinu funkčního období, je nyní čas na přípravu materiálů před valnou hromadou. Chápu, že nedošlo ke konzultaci s panem starostou, který se na to necítí, sám jsem funkci položil, protože časově a technicky jsem nebyl dostatečně kompetentní.
 
19:47
Hovořáková: Kroky byly udělány v souladu s právními předpisy.
 
19:47
Růžička: Stojím si za tím, že kolega Čunek má zkušenosti a měl by dělal vše pro dobro společnosti, co se stalo je věcí předsednictva.
 
19:45
Berg: Ke zveřejňování informací, Tomáš Husa mlčenlivost dodržoval, zveřejňujeme věci, které by veřejné měly být v principu.

Představenstvo rozhodlo o změnách ve vedení společnosti, to je v jeho kompetenci, ale pan Čunek minimálně dvakrát do médií dělal politické body, jak udělal ve společnosti pořádek, to je přes čáru.
 
19:44
Pavelec: Je pravda, že konec volebního období je diskutabilní, divím se, že pan Čunek to neudělal hned. Kumulace funkcí mu samotnému nevadila. Nic konkrétního, čím se Čunek zasloužil o Vsetín, jsem neobjevil.
 
19:43
Hovořáková: Z pozice člena dozorčí rady jsem na tom obdobně. Zástupci KOV zveřejňují informace, které jsme neprobrali. Pan Čunek zájmy města hájí a hájí je dobře. Změny ve vedení společnosti ukázal, že ne všechno bylo optimálně nastaveno, třeba vzhledem k evropským dotacím. Pozice by se neměla měnit na konci volebního období.
 
19:41
Kořenek: Musím hájit zájmy Vsetína a všech akcionářů. Je krátká doba do voleb, více říct nemůžu, jsem vázán mlčenlivostí, nebudu se účastnit žádného hlasování.
 
19:39
Růžička: Mám jiné vnímání toho, že Čunkovo sdělení by odhalovalo nějaké tajnosti. Jsem v orgánu valné hromady jako starosta, stejně tak tam je kolega Kořenek a v dozorčí radě je kolegyně Hovořáková. Čunek může přinést vyšší zisky než odměnu, kterou pobírá.
 
19:37
Růžička: Uvítal bych, abychom si o tom příště mohli prohovořit společně. Blížíme se ke konci volebního období, orgány se budou volit na jaře příštího roku, změna by nevedla ke kýžené efektivitě.

Kolega Čunek je zkušeným politikem a manažerem, osobně se domnívám, že jeho zkušenost je pro společnost k lepšímu. Já bych stěží mohl uplatňovat prvky, musel bych se rozkoukat.
 
19:35
Změna v orgánech VaK.

Berg: Zastupitelstvo by mělo navrhnout odvolání Jiřího Čunka:
- pan Čunek již není zastupitel, mělo by to být uvedeno do stejného stavu jako Rožnov a Valmez
- pan Čunek se v médiích rozvyprávěl a platech manažerů a tím porušil mlčenlivost
- Čunek má odměnu, která by v případě vykonávaní neuvolněným členem odpadla
 
19:28
Berg: Pravidla neupravují kolektivní členství, pokud by to bylo možné, tak by se všechny spolky chtěly stát členy TJ Zbrojovka a čerpat zvýhodněnou cenu, jinak nejasnosti budou zastávat opět.
 
19:27
Hlaváčová: Čtu přímo zápisy z kontrolního výboru a interního auditu, které řekly, že vše proběhlo v pořádku. Kritéria se vyvíjí, to je jenom dobře.
 
19:26
Vejpustek: Závěr kontrolního výboru byl, aby došlo ke zpřesnění podmínek.
 
19:25
Pavelec: Nabízím svou pomoc a spolupráci v tom, abychom to nastavili a bylo to v pořádku.

Hlaváčová: Vše potvrdilo právní oddělení, že žádosti byly v souladu s podmínkami dotačního programu. Právní názor je, že nepochybili ani tyto subjekty ani město. Pro rok 2019 upřesníme kritéria.
 
19:24
Pavelec: Zbrojovka Vsetín nedala úplnou žádost. Nemstím se sportu, chci, aby věci byly v pořádku. Stejně tak budu vystupovat proti hokeji, kde mám výhrady v mládežnickém sportu.
 
19:23
Bod 38: Zápisy ze zasedání kontrolního výboru.

Pavelec: Nesouhlasím s kontrolou provedenou u sportovních dotací (na minulém zastupitelstvu diskutované VK Austin).
 
19:18
Bod 36: žádost Valatrans o přeložku trafostanice na základě již schválené smlouvy. Město se na tomto bude podílet 50 %. Jedná se o 1 576 290 Kč.

KOV se v tomto bodě zdržel.
 
19:08
Bod 29 je stažen z programu
 
18:58
Následují body věnující se pozemkům
 
18:57
Bod 25: Projekt Hrnčeku vař

Jedná se o projekt spolu s Trenčanskými Teplicemi na posílení přeshraniční spolupráce v oblasti gastronomie a kulturního dědictví. Spoluúčast města činí 78 000 korun.
 
18:55
Hovořáková: Zakázka kraje na IDS by měla být vypsaná do konce roku, potom bychom mohli uvažovat o zavedení půlročních či ročních kupónů.
 
18:54
Berg: Počítá se výhledově se zavedením přestupních jízdenek pro jednorázové jízdenky?

Pifka: V současném systému ČSAD to není možné.
 
18:53
Pifka: Kdo má předplacenou čipovou kartu, může přestupovat zdarma.
 
18:51
Bod 24: Žádost o změnách v tarifních a přepravních podmínkách MHD Vsetín. Má se jednat o doplnění firemního kuponu na 90 a změnu přestupní jízdenky – prodloužení času na přestup 30 minut, kdy by byla 2. jízdenka zdarma.
 
18:49
Hlasování o tomto bodu: 14:2:3 – přijato – KOV proti nebo se zdržel, komunisté se zdrželi.
 
18:47
Berg: Je to tedy tak, že Valatrans má úvěr odsouhlasený? Může se stát, že budou požadovat i přímý prodej?

Vedoucí odboru: Bance postačuje právo stavby. Požadavek odkupu je pro banku také žádoucí. Satvba na vlastním pozemku je spíše požadavkem společnosti Valatrans. Valatrans tlačí na odkup pozemku již dnes. My jsme řekli, je možné o tom jednat.
 
18:44
Hovořáková: I nám se to zdálo podivné, právo stavby bylo zapsáno v katastru. Neznáme závěr auditní zprávy.
 
18:43
Kořenek: Je to velmi citlivé téma, nemyslím si, že by banka nevěděla, co podepisuje. Jsem překavapen tímto postojem, varoval bych před tím. S přímým prodejem budu mít velký problém, navrhoval bych důrazně jednat.
 
18:42
Venku právě propukla bouřka
 
18:38
Vedoucí odboru: Čas nás tlačí, Valatrans financuje výstavbu ze svých finančních prostředků.
 
18:36
Vedoucí právního odboru: Banka si vymínila uspořádání právního auditu. Banka má pochybnosti o zřízení práva stavby z roku 2015.
 
18:33
Bod 23: úprava majetkoprávních vztahu k obchodní galerii.

Čeká se na vyjádření banky.
 
18:27
Hlasování o 2,2 milionu pro podzemní parkoviště 15:0:4 (KOV a Antolák se zdrželi)
 
18:26
Hlasování o rozpočtových opatřeních bez bodu 12: podzemní parkoviště: schváleno všemi hlasy
 
18:25
Táborská: Kdy bude hřiště probíráno s místními?

Růžička: Zatím jsou možné kolize se sítěmi, není třeba mít obavy z rozvoje nežádoucích činností.
 
18:24
Pavelka: Doufám, že nám nepřičítáte k tíži tyto dva miliony dvě sta.
 
18:23
Růžička: Je pro mě zarážející, když se podivujete nad zdražováním. Investor chtěl od stavby odstoupit, vedla se složitá jednání, které vše protáhly.

Částka se týká podzemní části našeho parkoviště.

Stavba podzemních garáží má řádné stavební povolení a vše bylo vyhotoveno v souvislosti s normou. Je možné, že sondy byly provedeny v jiném podloží.
 
18:20
Berg: Jedná se pouze o městskou část parkoviště, je tam odpovědnost autora projektové dokumentace, který si nezjistil všechny informace? Můžeme se takto dočkat dalších a dalších víceprací.

V médiích se několikrát objevila informace, že se stavba posunula o rok, toto vyjádření není pravdivé, celé odvolání trvalo 4 měsíce. Nebyly navíc vyjasněny podmínky ze strany developera.
 
18:18
Růžička: Sportovní komise se k tomu nevyjadřovala, jedná se o investiční akci.

U Domu kultury se jedná o sociální zařízení, která jsou v havarijním stavu, dochází k ucpávání toalet.
 
18:17
Berg: Úpravy domu kultury – jedná se o kompletní rekonstrukci všech sociálních zařízení.
 
18:13
Berg: Máme vyjádření k parcourovému hřišti vyjádření sportovní komise. Chci, aby nenastal stejný problém, kdy studie na sportoviště na Ohradě počítala s cizími pozemky.
 
18:12
Husa žádá o hlasování o bodu 12 (podzemní parkoviště) odděleně.

Starosta: Zhotovitel práce již provádí. Bod není problém vyjmout.
 
18:10
Růžička: prověřujeme antukové kurty za průmyslovkou. Parcourové hřiště by mělo být v dojezdové vzdálenosti od centra.
 
18:07
Pavelec: Budu se modlit, abychom neobjevili vodu, až prorazíme skálu.
 
18:07
Růžička: Jedná se o vícepráce v souvislosti, předpokládala se určitá výše spodní vody a má to vliv na cenu.
 
18:05
Pavelec: Minule nám bylo představeno, kdy jsme schvalovali deset milionů pro parkoviště. Čtu o úsporách vykázaných po soutěži, nepřijde mi to úplně logické.
 
18:04
Bod 22 Rozpočtová opatření

požadavek 2,2 miliony na podezmní parkoviště v přednádraží – kvůli výsledkům vrtů a nákladům po geologickém průzkumu
 
17:51
Vedoucí odboru: Příjmy nemají nic společného s faktickou likvidací odpadu. Záleží na Technických službách, jak se jim odpad podaří udat.

Vývoj daňových příjmů je letos zhruba stejný, udržuje se nárůst.
 
17:50
Berg: Budou se letos dělat nějaké změny ve zpětné odběru odpadu, nebudou tyto příjmy ohroženy?

Jaký je trend daňových příjmů.
 
17:48
Bod 21: Závěrečný účet města

Celkové hospodaření města Vsetín skončilo přebytkem 62 711 000 Kč

Došlo k nárůstu všech druhů příjmů. Nejsilnější byla daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnostoi a podíl na DPH.

Nebyly dočerpány kapitálové výdaje – vyčerpáno pouze 41 %. Část investic přešla do letošního roku, malá část byla pozasatavena.
 
17:45
Bod 20: Účetní závěrka Vsetína

Schváleno všemi hlasy.
 
17:41
Bod 18.: odpuštění poplatku z prodlení.
 
17:40
Hlaváčová: Prověřím návštěvnost letního kina.
 
17:40
Berg: Nebylo by vhodné přesunout projekce letního kina místo srpna na červenec, kdy jsou noci teplejší.
 
17:39
Pecina: výjimka platí pro území celého města jako celku.
 
17:38
Hlaváčová: na United jsme sezvali dotčené na schůzku. Po United již nechodilo tolik stížností. I tentokrát budeme svolávat schůzky.
 
17:35
Husa: dost soucítím s těmi, kdo tam bydlí. Mohli bychom dopředu stanovit nějakou zvukovou mez?
 
17:31
Bod 17: vyhláška o nočním klidu.

Vedoucí odboru: jedná se o dny otevřených dveří NMV; Stoupa Cup, který se tentokrát bude konat venku a žádost na Gulášové hody.
 
17:27
Kořenek: Problém naplněnosti škol se týká i té v Luhu
 
17:25
Bod 16: Schválení vyhlášky, které školské obvody potvrdí.
 
17:22
Janová zrušila svoji ZŠ po třech neúspěšných konkurzech na ředitele. Situace nastala již přes zápisy do prvních tříd na Vsetíně.
 
17:20
Bod 15: Vytvoření společného školského obvodu pro ZŠ Ohrada, kdy by se k obvodu přidala Janová.
 
17:19
Hlasování o dotaci na kostel: 15:0:4 schváleno, zdrželi se Pavelec, Kalabus, Táborská, Antolák.
 
17:19
Vejpustek: Měli bychom to podpořit.
 
17:17
Kalabus: Jestli někdo dělá do cestovního ruchu, tak jsem to já, ztotožňuji se panem Pavelcem, vzpomeňme na školní a další sportoviště, mám s tím problém.
 
17:14
Teleky: Dotace krajem by měla být navýšena asi o milion. Dotace z ministertsva kultury asi milion až dva, ze sbírek a darů asi další dva miliony.
 
17:12
Berg: V žádosti chybí, o jaké další dotace žadatel žádá. Bývá to dobrým zvykem i u jiných typů dotací.
 
17:10
Růžička: V rámci rozpočtových opatření se částka bude krýt přebytkem z hospodaření. Víme, že příspěvek města by motivoval ostatní.
 
17:09
Pavelec: Na sportovní komisi jsem měli těžkou situaci, kdy chce FC Vsetín příspěvek na trávník. Je třeba se starat předně o naše majetky.

Vidím tři rizika: My jsme soutěž nedělali, nevíme, kdo ji kontroloval a cena je, tak jak má být.

Jaký je předpoklad, že dá Zlínský kraj a Ministerstvo kultury? Odkud chceme tyto prostředky vzít?
 
17:07
Růžička: Probíhá průběžná oprava chodníků a dalších.
 
17:07
Kořenek: Všechny nemovitosti by si měl opravovat vlastník, vzhledem ke stavu chodníků bychom měli mít opraven vlastní majetek. Jedná se ale o památku regionálního významu, město by mělo mít zájem na rozvoji cestovního ruchu, já žádost podpořím.
 
17:05
Růžička: Krovy jsou poškozené, je to i motivace pro kraj, aby se na tom podílel.
 
17:05
Bod 14: Žádost farnosti na výměnu střechy na kostele Nanebevzetí Panny Marie a fary.

Katolíci žádají 600 000 Kč. Do půdy a stěn kostela dlouhodobě zatéká. Celkem se jedná o opravu za více než 4 miliony.
 
17:00
Bod 13: Rozdělení dotací na obnovu staveb.

Vedoucí odboru: žádá hotel Pančava (360 tis) a společenství vlastníků domu na Svárově (40 tis)

Požadavky byly přes 600 000, ve fondu ale zůstává jen 400 000
 
16:56
Bod 12: Rozdělení daru od Austinu.

Austin již třetím rokem daruje 100 000 na charitativní účely.

Částka byla rozdělena 6 neziskovkám a na protidrogový vlak.
 
16:54
Bod 11: příspěvek pro Diakonii

Jedná se o formální potvrzení 2milionové dotace pro seniorský dům Vyhlídka
 
16:53
Podešva dorazil na zasedání
 
16:53
Bod 10: Revize strategického plánu sociálního začleňování

Vedoucí odboru: Vzhledem k vyhlášení nových dotačních výzev by mělo dojít k revizi plánu. Návrhy:

+14 milionů na rekonstrukci ELIMu
+ 5 milionů na soc. podnikání
 
16:50
Vedoucí odboru: ozval se další zájemce, pan Martin Krajíček
 
16:48
Bod 9.: Přísedící k okresnímu soudu

Vedoucí odboru: Navržen je pan Vladimír Blažek – schválen všemi hlasy
 
16:46
Pecina: Vztah s PČR je na Vsetíně nadstandardní. Jsme součástí opatření na hokeji, spolupracujeme úzce.

Potřebovali bychom mediálního specialistu, mí strážníci musejí být v ulicích a být vidět.
 
16:45
Kalabus: Jaký by byl ideální personální stav?

Je problém v komunikaci s Policií ČR?
 
16:44
Pecina: Toxikomanie a alkohol – konzumace probíhá skrytě, mladí si dávají pozor a nepijí tak viditelně na veřejnosti.

Některá města nabízejí náborový příspěvek, ale není kde brát, je to problém i u státní policie. Strážníci-čekatelé jsou v nízké 5. platové třídě, když přijde mladý člověk, tak to musí 8 týdnů vydržet a to není jednoduché, není to lukrativní nabídka.
 
16:42
Berg: největší pokles byl v oblasti alkoholu a návykových látek, popíjí se méně a lidé si dávají pozor?

Je problém v náborové činnosti v peněžním ocenění nebo jsou důvody jiné? Nemůže město pomoci?
 
16:40
Pecina: Preventistům se daří přednášky, vloni jich uspořádali 42. Jsem rád, že není náplní naší práce pouze represe.
 
16:39
Bod 8.: výroční zpráva o činnosti městské policie

Mluví pan Pecina: Vsetín je bezpečné město, nedochází k žádnému drastickému nárůstu ani poklesu kriminality.

MP má 26 tabulkových míst, což jsou 4 místa podstav.

Pecina: Jsme na hranici schopnosti reagovat na oznámení. Příliš uchazečů se nehlásí, kvalita není valná. Strážnící stárnou, nejpočetnější skupinou brzy bude 41 až 50 let.
 
16:36
Bod 7: Výroční zpráva města

Tajemník: počet obyvatel k 1. 1.
2016: 26 284
2017: 26 166

Počet narození 252, úmrtí 286
Nárůst manželství – 116 (o 16 více než v roce 2016)

Vybrané poplatky rostou, v roce 194 000 Kč, roste i počet správných poplatků

V roce 2017 bylo 20 stížností na činnost úřadu.

Dopravní přestupky: 1304 (2016), 1243 (2017), pro následující rok dojde k výraznému nárůstu, již nyní 11 007 přestupků na měření rychlosti v Potůčkách, za což se vybralo 6 690 000 Kč

Počet koordinovaných závazných stanovisek týkajících se životního prostředí roste.

V průmyslových zónách na Bobrkách došlo k nárůstu pracovních míst.

Volných nebytových prostor k pronájmu ve vlastnictví města je něco málo přes 5 %
 
16:27
Bod 6: Kontrola plnění usnesení

Tajemník: Opatření týkající se znečištění ovzduší – zpracovává se zadávácí dokumentace na plán udržitelné mobility, proběhly konzultace s Otrokovicemi a Přerovem, jsou vytipovány firmy, jako je Centrum dopravního výzkumu.
 
16:24
Růžička: Máme nový zvukový systém, doufám, že bude lépe slyšet.
 
16:21
Úprava bodů – bod 19 se přesouvá na pořadí 23
 
16:19
Prezence: chybí Teleky, Valentová, Vaculín, Pifka
 
16:17
Stále čekáme na starostu, místostarostu a další zastupitele.
 
16:16
Vítejte u dnešního zasedání, průběh na místě pro vás sleduje David Kopecký
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.