konec AC Sparta Praha – Bohemians Praha 1905
1:1
(1:0)
Komentuje: Tomáš Kohlmann
 
Na Letné je dobojováno! V prvním pražském derby nové sezóny se Sparta rozchází smírně s Bohemians 1905 po remíze 1:1.

Spartu do vedení poslal dvoustým ligovým gólem kariéry David Lafata, když v šestnácté minutě proměnil pokutový kop za zákrok na Tala Ben Haima, ovšem v závěru se o nečekané vyrovnání postaral Michal Šmíd a hostující stoper dorážkou Dostálovy střely zařídil dělbu bodů.
 
90+3
Konec zápasu.
 
90+3
V závěrečné minutě nastavení jsou to hosté, kteří drží míč na útočné polovině a utkání směřuje k nerozhodnému výsledku.
 
90+2
Sparta je nastěhována na útočné polovině, Čivić ale faul na levém křídle nevybojoval a hosté se zmocňují míče.
 
90+1
Žlutou kartu dostává Martin Dostál (Bohemians Praha 1905).
 
90
Rozhodčí Julínek oddaluje závěr zápasu o tři nastavené minuty.
 
89
O rychlou odpověď Sparty se pokoušel Plavšić, ovšem s jeho krátkým centrem si poradil Fryšták. To už se nad Letnou spustil pořádný liják.
 
88
Bohemians právě vstřelili branku!
Vyrovnáno! Hosté rozehráli standardní situaci nakrátko, z dobrých třiceti metrů pak Dostál vypálil štiplavou střelu, kterou Dúbravka vyrazil jen přímo před sebe a MICHAL ŠMÍD dorazil míč do odkryté branky!
 
87
Na levé straně pokutového území si odražený míč našel Jevgenij Kabajev, poté jej ale pouze posunul k Dúbravkovi.
 
86
Souhra Kuchty s Bartkem postrádala veškerou kvalitu, od druhého jmenovaného se míč odrazil za brankovou čáru a rozehrávat může Martin Dúbravka.
 
84
Janko se postavil na hrot a Lukáš Juliš je posunut na levé křídlo.
 
83
Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází David Lafata, přichází Marc Janko.

Lafata předává kapitánskou pásku Tomáši Rosickému.
 
83
Po velmi horkém dni se obloha nad Letnou rychle zatahuje, blížící se déšť by ale neměl ohrozit závěr dnešního zápasu.
 
81
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Michal Švec, přichází Milan Jirásek.
 
80
Osmá desetiminutovka dnešního zápasu fotbalového fanouška nadchnout skutečně nemohla, vytrvalé přihrávky obou týmů v okolí středové čáry v drtivé většina případů zakončila nepřesná přihrávka soupeři.
 
79
Lafatovi je v souboji se Šmídem pískána hra proti pravidlům, hosté budou rozehrávat v blízkosti středového bodu.
 
77
V uplynulých minutách se hraje výhradně ve středu pole, momentálně drží míč na svých kopačkách sparťané, avšak složitě hledají cestu do pozorné defenzivy soupeře.
 
75
Dnešní derby mezi Spartou a Bohemians sleduje skvělých 16 724 diváků!
 
73
Karavajev si po přistrčení míče Plavšićovi naběhl do pokutového území, kam mu Srb směřoval lobovanou přihrávku, ovšem Karavajev byl pokryt pozornou defenzivou zeleno-bílých.
 
72
Obrovská příležitost hostů na vyrovnání! Po rohovém kopu vznikla v bezprostřední blízkosti Dúbravky pořádná skrumáž, hosté ale nedokázali míč dotlačit za záda slovenského brankáře!
 
72
Po standardní situaci Bohemians si odražený míč před brankou našel zcela osamocený Bartek, jeho rána je sražena mimo branku.
 
71
Mandjeckovi je pískán prohřešek proti pravidlům na vlastní polovině, hosté stěhují hru před Dúbravku.
 
71
Bouřlivé přivítání na Letné patří Tomáši Rosickému, ten na závěrečných dvacet minut nahrazuje Tala Ben Haima.
 
70
Na Plavšićův centr si následně naskočil David Lafata a hlavičkoval vysoko nad hostující branku.
 
69
Před rohovým kopem Sparty ještě střídají hosté, Vaníčka nahrazuje Jan Kuchta.
 
69
Tal Ben Haim průnikem po levém křídle vybojoval další rohový kop, z nich doposud sparťané nebezpeční nebyli. Změní se to?
 
68
Andrea Stramaccioni volá do rozcvičovacího prostoru na Tomáše Rosického a zřejmě se blíží obnovená ligová premiéra sparťanského záložníka po deseti měsících.
 
67
Karavajev si posunul míč po pravém křídle a následně centrem vyzval do akce Fryštáka, ten s přehledem stáhl míč do své náruče.
 
66
Sparťané zcela propadli ve středu hřiště, naprosto osamocený Mašek posunul míč na křídlo Vaníčkovi, s jehož centrem si sparťanská defenziva poradila.
 
65
Plavšić vybojoval rohový kop, ten sám rychle rozehrál ve spolupráci s Karavajevem a poté vyslal před branku velmi nebezpečný centr, hosté se ale dokázali ubránit a odkopnout míč až k Dúbravkovi.
 
64
Maškovi je po ztrátě míče pískán faul na Mandjecka, sparťané budou rozehrávat od vlastního pokutového území.
 
63
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Benjamin Tetteh, přichází Jevgenij Kabajev.
 
62
Štětina se dlouhým nákopem pokusil přesunout hru na pravé křídlo, ovšem příliš přehnal razanci svého pasu a balón doskákal až za hostující branku.
 
62
Ošetření ghanského fotbalisty už se posouvá do zámezí a mezitím se u hostující střídačky vysvléká do dresu Jevgenij Kabajev.
 
61
Benjamin Tetteh si v pokutovém území zpracoval míč rukou a píská se proti hostům. Tetteh se ale zároveň poranil a už k němu míří hostující zdravotníci.
 
60
S centrem Eldara Civiće si snadno poradil brankář Fryšták.
 
59
Sparta byla centimetry od druhé trefy! Srdjan Plavšić se uvolnil v pokutovém území a povedenou střelou trefil vzdálenější tyč, dobíhající David Lafata pak špičkou kopačky nedokázal nasměrovat míč do odkryté svatyně!
 
57
Ben Haim si v pokutovém území posunul míč kolem bránícího Hůlky a po kontaktu s hostujícím stoperem padl k zemi, tentokrát už sudí Julínek ale souboj této dvojice nevyhodnotil jako penaltový a k nevoli domácích příznivců nechává ve hře pokračovat.
 
56
Hosté se na pár desítek sekund usadili na útočné polovině, avšak daleko od sparťanské branky a jelikož Vaníček nedokázal vysokou přihrávku zpracovat v hracím prostoru, tak se míč vrací do držení domácích.
 
55
Obrovské ovace na Letné, to když z lavičky náhradníků vstal Tomáš Rosický a hrající legenda české kopané míří do rozcvičovacího prostoru.
 
54
Po souhře s Karavajevem na pravém křídle Plavšićův centr doletěl do území nikoho a rozehrávat bude moci Fryšták.
 
54
Tal Ben Haim si obhodil Martina Dostála a hostující obránce jej zastavil pouze za cenu nedovoleného sražení k zemi.
 
53
Hosté nadále aktivně napadají sparťanskou rozehrávku a domácí začínají mít značné potíže se zakládáním útočných akcí.
 
52
Štětina odpadl po souboji s Tettehem a ghanskému útočníkovi je pískáno porušení pravidel v souboji s jednou z mnoha sparťanských posil.
 
51
Po Mandjeckově nadraženém centru a souboji se Šmídem padl k zemi David Lafata, penaltu u sudího Julínka ale nevybojoval.
 
49
Domácí si zadělali na obrovské problémy, když po laciné ztrátě míče ve středu pole hosté vyrazili do rychlého protiútoku, Tettehovi je ale odmáváno postavení mimo hru.
 
48
Velmi nevýrazný je zatím Vjačeslav Karavajev a Rus neprožívá ani dobrý vstup do druhého poločasu, když mu míč od kopačky odskočil k soupeři.
 
47
Juliš napadal hostující rozehrávku až téměř u rohového praporku, slovinský obránce Kočić ale dokázal odrazem míče o sparťanského útočníka vybojovat odkop od branky.
 
46
Po změně stran se pokračuje beze změn oproti sestavám, ve kterých oba týmy dokončily první poločas. Sparťané tedy i s Lukášem Štětinou, jenž v závěru úvodního dějství nuceně nahradil zraněného Semiha Kayu.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Zatímco kolem tribun obíhají fotbalisté sparťanské přípravky, kteří během přestávky sehráli vzájemné utkání uprostřed letenské arény, tak ligoví fotbalisté se vrací z útrob stadiónu na pažit k zahájení druhého poločasu.
 
Po úvodním dějství prvního letošního pražského derby Sparta vede nad Bohemians 1:0, když skóre otevřel z pokutového kopu svým dvoustým ligovým gólem kariéry David Lafata.

První dějství ale bylo velmi vyrovnané, hosté předvedli několik nebezpečných útočných výpadů a nebyli od vstřelené branky daleko. To je dobrou pozvánkou pro sledování druhého poločasu.
 
45+3
První poločas skončil.
 
45+2
Mandjeckův nákop na hranici pokutového území přistihl Lukáše Juliše v postavení mimo hru.
 
45+1
Rozhodčí Julínek k úvodním pětačtyřiceti přidává tři nastavené minuty.
 
45
Potlesk obecenstva vyprovází ze hřiště zkušeného obránce, kterého nahrazuje Lukáš Štětina.
 
44
Zdravotní problémy trápí Semiha Kayu, turecký stoper si žádá ošetření a přibíhají k němu i zdravotníci s nosítky.
 
43
Po Plavšićově centru Lukáš Juliš hlavou nadrazil míč vysoko do vzduchu a ten se poté stal lahůdkou pro Tomáše Fryštáka.
 
41
Znovu hosté vedli útočnou akci přes Tetteha, ten napříč pokutovým územím našel Vaníčka, jenž z první přistrčil balón Bartkovi, tomu ale míč uskočil k domácím zadákům.
 
40
Bartek ve skluzu dokázal míč posunout k Tettehovi, ten ale v době Bartkovy přihrávky byl za zády sparťanských obránců a čárový arbitr Zdeněk Dobrovolný tak okamžitě zdvihl praporek nad svoji hlavu.
 
39
Hosté útočí zejména nákopy na Tetteha do volného prostoru, teď tímto způsobem vybojovali autové vhazování v hloubi útočné poloviny.
 
39
Další nápaditá souhra z dílny domácích fotbalistů, Rio Mavuba poslal velmi povedený nákop na levé křídlo a Ben Haim jen těsně míč nedokázal zkrotit ve vymezeném prostoru.
 
37
Benjamin Tetteh už je zcela v pořádku a svoji rychlostí se opět snaží zatápět sparťanské defenzivě, tentokrát jej pokryl Semih Kaya.
 
36
Ben Haim potáhl míč od postranní čáry do středu hřiště, poté ale přihrával Davidu Lafatovi do protipohybu.
 
35
Hostující útočník podél postranní čáry oběhl čtvrtinu stadiónu a u laviček je vpuštěn zpět do boje.
 
35
Po zákroku Marečka ale Tetteh zůstal ležet na trávníku a z trávníku odkulhal za doprovodu fyzioterapeutů.
 
34
Tetteh rychle vnikl do pokutového území, ovšem ve finální fázi jeho průniku mu Lukáš Mareček dokázal i s tečí ghanského fotbalisty ukopnout za brankovou čáru.
 
33
Této standardní situaci se hosté bez potíží ubránili, stejně tak příliš přetaženému centru Plavšiće o pár desítek sekund později.
 
32
Sparťané na pravém křídle vybojovali rohový kop, dění se opět posouvá před brankáře Fryštáka.
 
30
Po dalším z řady centrů Vjačeslava Karavajeva byl Lafata opět důsledně pokryt hostujícími stopery a k zakončení se nedostal.
 
28
Hosté byli nesmírně blízko vyrovnání! Mašek dostal od Tetteha přihrávku do zcela volného prostoru v pokutovém území a už se koukal, kudy prostřelí brankáře Dúbravku, když mu v poslední chvíli dokázal do střely vletět Lukáš Mareček a takřka gólovou ránu odrazit do pole!
 
27
Čivićova lobovaná kolmice na rozběhnutého Ben Haima měla oči, Izraelec ji ale nestačil dostihnout na hrací ploše.
 
25
Po sparťanské ztrátě míče své nesporné kvality ukázal Rio Mavuba a okamžitě vybojoval balón na domácí kopačky.
 
24
Hostující útočný výpad končí nepřesnou přihrávkou Tetteha před sparťanskou branku, domácí přesouvají hru do středu hřiště.
 
24
Dnešní penaltová trefa Davida Lafaty je pro sparťanského kapitána dvoustou ligovou trefou v kariéře! Ke 194 v Česku jich šest přidal v rakouské nejvyšší soutěži.
 
23
Sparťané hrají s míčem na svých kopačkách a domácí obecenstvo potleskem dává najevo spoji spokojenost s dosavadním průběhem zápasu.
 
21
Špičkový okamžik z dílny Tala Ben Haima i brankáře Fryštáka! Izraelský fotbalista povedenou individuální akci zakončil prudkou ránou mířící do horního rohu, hostující brankář se ale zaskvěl neméně stejně a konečky prstů vytlačil míč nad branku!
 
19
Z následné standardní situace se sparťané k ohrožení Fryšťáka neprobojovali a publikum se marně dožadovalo odpískání další penalty za údajnou ruku jednoho z hostujících fotbalistů.
 
18
Hosté si znovu vzali na paškál Tala Ben Haima, izraelského fotbalistu tentokrát povalil k zemi Martin Dostál a Sparta bude rozehrávat od postranní čáry.
 
16
Sparta právě vstřelila branku!
Míče se ujal ten nejpovolanější, domácí kanonýr DAVID LAFATA a sparťanský kapitán snadno penaltu proměňuje!
 
15
Tal Ben Haim využil zaváhání Hůlky, v pokutovém území se ujal odraženého míče a hostující stoper jej podrazil k zemi!
 
15
Penalta pro Spartu!
 
14
Hosté se často snaží kouskovat hru pomocí faulů už v zárodku sparťanské rozehrávky, tentokrát Mašek nedovoleně atakoval Ria Mavubu.
 
14
Další centr Vjačeslava Karavajeva postrádal veškerou kvalitu a skákavého míče se snadno ujal brankář Fryšták.
 
13
Civiće důrazně atakoval Jindřišek a hostující kapitán také míč vybojoval, ovšem pomohl si viditelným přidržením za dres.
 
12
Po Karavajevově centru byl David Lafata před brankou důsledně pokryt a Šmíd odhlavičkoval míč za postranní čáru.
 
11
Po sparťanské ztrátě míče na pravém křídle se faulem provinil Srdjan Plavšić, mezitím se ze sektoru hostujících fanoušků ozval už druhý velmi hlasitý dělobuch.
 
10
Hosté se v úvodu zápasu snaží hrát aktivně bez nějaké hluboké defenzivy, jejich další snaha ale končí ve středu pole odevzdáním míče k Dúbravkovi.
 
9
První vyloženou šanci měli hosté! Mandjeck si hrubě neporozuměl s Kayou, jejich zaváhání vystihl Tetteh a africký fotbalista mohl směřovat vstříc Dúbravkovi, ovšem Kaya mu ještě dokázal pozici znepříjemnit a Tetteh z hranice pokutového území přestřeluje sparťanskou branku!
 
8
S výraznou dávkou nervozity se jistě bude muset potýkat hostující odchovanec Antonín Vaníček, teď mu přímo u vlastní střídačky míč uskočil za postranní čáru.
 
7
Nepovedená souhra Civiće s Ben Haimem u postranní čáry, izraelský fotbalista svému spoluhráči nepřesně vracel míč po autovém vhazování.
 
6
Mavuba si zkomplikoval rozehrávku u vlastního pokutového území a sparťané o míč přišli v nebezpečném území, nakonec ale právě francouzský středopolař u rohového praporku vybojoval nedovolený zákrok na svoji osobu a domácí mohou posunout hru do středu pole.
 
5
První vzrušení před hostující brankou. Tal Ben Haim se rozběhl podél levé postranní čáry, do pokutového území vysunul Srdjana Plavšiće a srbský fotbalista svoji slabší levačkou branku netrefil.
 
4
První útočný výpad zeleno-bílých po levém křídle podnikl Dominik Mašek, ovšem v těžké pozici u brankové čáry nedokázal vybojovat toužený rohový kop.
 
3
Při sparťanské rozehrávce se Mavuba stahuje ke stoperské dvojici a krajní obránci Karavajev s Civićem se vytahují hluboko do křídla a dnes by měli mít zejména řadu ofenzivních úkolů.
 
3
Úvodní dvě minuty se odehrály výhradně ve středu pole, podle očekávání častěji drží míč na kopačkách vysoce favorizovaní sparťané.
 
2
Pro kvalitu utkání by mohlo mít velký význam, že horké slunce už takřka zapadlo za hlavní tribunu a hrací plocha už je téměř celá ve stínu a hrát by se tak mělo za skutečně výborných podmínek.
 
1
Dominik Mašek uvedl míč do hry a jde se do boje!
 
1
Utkání právě začalo.
 
Úvodního výkopu se ujmou hosté, ti v prvním poločase budou útočit na branku směrem k Letenské pláni.
 
Trojice rozhodčích v čele s Pavlem Julínkem už přivádí hlavní aktéry dnešního zápasu na jeviště, během několika desítek sekund bude první letošní pražské derby zahájeno.
 
Na hrací plochu přicházejí vlajkonoši se sparťanskými zástavami, z ampliónů se linou tóny domácí klubové hymny.
 
Sektor hostujících fanoušků už je nějakou dobu zcela zaplněn, Bohemka tady jako tradičně bude mít výbornou podporu svých fanoušků a můžeme se těšit skutečně na velice nadprůměrnou ligovou atmosféru.
 
Hlasatel postupně představil aktéry dnešního zápasu na obou stranách, největšího aplausu se dočkali domácí kapitán David Lafata a také Tomáš Rosický.
 
Sparťanští fanoušci po celé šířce tribuny za jednou z branek vyvěsili dlouhý transparent "Nezaslouží si nosit rudý dres ten, kdo za něho není ochoten položit svůj život".
 
Sedmnáct minut před plánovaným výkopem zápasu se oba týmy stále čile rozcvičují na výborně připraveném pažitu a jelikož do velké části ochozů svítí horké slunce, většina fanoušků je stále schována v útrobách tribun.
 
Ve sparťanské sestavě se oproti utkání v Bělehradu objevují Eldar Civić, Rio Mavuba a Tal Ben Haim, Lukáš Mareček se místo Lukáše Štětiny stáhne do stoperské dvojice.

Pouze na lavičce náhradníků pak začne Marc Janko, ale společnost mu bude dělat i Tomáš Rosický, jenž by po lehkém zdravotním problému z přípravného utkání s Blackburnem měl být opět k dispozici.

Hosté na Letnou přijíždějí s ligovým debutantem Antonínem Vaníčkem v základní sestavě. Devatenáctiletý fotbalista by měl zaujmout pozici na pravém křídle, na hrotu se pak objeví Ghaňan Tetteh.
 
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha: Dúbravka – Karavajev, Kaya, Mareček, Civič – Mandjeck, Mavuba – Plavšić, Lafata (C), Ben Haim II – Juliš.
Náhradníci: Koubek – Štetina, Janko, V. Kadlec, Rosický, M. Frýdek, Sáček.

Bohemians Praha 1905: Fryšták – M. Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič – Švec, Jindřišek (C) – Vaníček, Mašek, Bartek – Tetteh.
Náhradníci: Kouba – P. Buchta, Jirásek, Kuchta, Urdinov, Kabajev.

Rozhodčí: Julínek – Dobrovolný, Antoníček.
 
VZÁJEMNÁ BILANCE

V novodobé historii české nejvyšší soutěže oba týmy proti sobě sehrály 30 zápasů, přičemž výrazně úspěšnější jsou sparťané (21-6-3). Ti také výrazně kralují v bilanci zápasů odehraných zde na Letné (11-3-1), přičemž jediná výhra Bohemians se datuje k září 1996, kdy v úžasné přestřelce otočili nepříznivý výsledek 0:2 a radovali se z výhry 4:3. Od té doby už do Ďolíčku dokázali z opačného břehu Vltavy přivézt body jen za tři remízy, ta poslední se zrodila v říjnu 2015 po výsledku 1:1 (Lafata – Bratanović).

Také doposud poslední vzájemný duel se uskutečnil právě na Letné a měl jednu výraznou podobnost s dnešním utkáním. Spartě se tehdejší derby vešlo do víkendu mezi dvěma souboji v Evropské lize s Rostovem a do utkání s vršovickým soupeřem tak vstupovala po velmi nepovedeném pohárovém výletu, jelikož tehdy Rostovu podlehla 0:4, zatímco tentokrát se vrací z Bělehradu po prohře 0:2 a ve čtvrtek ji čeká náročná odveta.

Dění okolo zápasu ovlivnila i účast Tiémoka Konatého, jenž po podzimním vyřazení z kádru se vrátil zpět do sparťanského A-týmu, což velmi nelibě nesli domácí fanoušci a ještě více je rozzuřilo Konatého představení v Rostově, kde se brzy nechal vyloučit a souboj s Bohemians tak doprovázela nenávistná reakce sparťanských fanoušků na jeho účast v zápase.

Sparťané, posíleni dlouhodobě velmi pozitivní bilancí s Bohemians, dokázali soupeře z Vršovic i tentokrát porazit. O jedinou branku utkání se tehdy postaral Aleš Čermák, jenž ještě v prvním poločase svoji utěšenou ránu z pětadvaceti metrů otřel o břevno a nasměroval do sítě brankáře Martina Berkovce.
 
BOHEMIANS 1905

Také Bohemians nezažili dobrou loňskou sezónu. Klub se v jarní části soutěže potácel od neúspěchu k neúspěchu a byť přezimoval na desáté příčce s pětibodovým náskokem na sestupové pásmo, tak na jaře byl společně se Zlínem nejhorším týmem soutěže a až do devětadvacátého kola se musel strachovat o záchranu. Zeleno-bílí prvoligovou příslušnost zachránili až v předposledním kole, kdy jim definitivu stvrdila výhra 2:0 nad Karvinou. Ve výsledku z toho bylo třinácté místo s náskokem jediného bodu na pásmo sestupu.

V létě u týmu zůstal trenér Hašek, který přišel o řadu fotbalistů. Berkovec se vrátil z hostování, Bergerovi, Markovićovi a Vrzalovi nebyla prodloužena smlouva, v týmu nepokračuje ani Nitrianský, talentovaný Milan Havel v pozdní fázi přípravy odešel do Viktorie Plzeň a další loňská opora Michal Hubínek se netají zájmem odejít a tak byl z A-týmu vyřazen.

Výrazné ztráty se Bohemians snažili eliminovat novými tvářemi v kádru, byť především se jedná o hostující fotbalisty. Ze Sparty přišli Rudolf Reiter s Viktorem Budinským, z Mladé Boleslavi Lukáš Hůlka a ze Standardu Lutych ghanský záložník Benjamin Tetteh, který loňskou sezónu odehrál ve Slovácku. Na přestup pak Vršovičtí získali slovinského obránce Milana Kociće, Makedonce Urdinova z Jihlavy a také trenérova syna Martina Haška ze Sparty, který už v Ďolíčku v loňské sezóně hostoval.

Martin Hašek junior tedy Bohemians posílil již napevno, přesto jej dnes neuvidíme, neboť jeho transfer obsahoval klauzuli, podle níž Hašek nesmí v prvním vzájemném zápase nastoupit. Kromě něj bude jeho otec postrádat i Reitera s Budinským, kteří jak už bylo zmíněno, ze Sparty hostují a dohoda mezi kluby jim také neumožňuje nastoupit. Mimo hru jsou také opory Luts a kapitán Krch, kteří doléčují zranění.

"Klokani" se v létě představili hned v devíti přípravných zápasech. Čtyřikrát se představili proti českým druholigovým týmům (2-2-0), čtyřikrát proti německým týmům (0-2-2) a generálku odehráli proti tureckému druholigovému Rizesporu (4:1).

Trenér Hašek, někdejší dlouholetá sparťanská opora, svým svěřencům za případné vítězství slíbil pravé špekáčky od řezníka.
 
AC SPARTA PRAHA

Sparťané po loňském nezdaru, kdy skončili na třetím místě s výraznou ztrátou za svými největšími rivaly, udělali největší přes léto největší třesk v týmu za poslední desítky let.

Smlouva nebyla prodloužena trenéru Radovi, kterého nahradil Ital Andrea Stramaccioni, mladý trenér se zkušenostmi z Interu Milán, Udinese a Panathinaikosu Atény. Stramaccioni dostal k dispozici na české poměry zcela nevídaný rozpočet, přivedl si řadu spolupracovníků z Itálie, Chorvatska a Řecka a také mnoho zahraničních posil.

Z české ligy přišli Bosňan Čivić (Slovácko), Srb Vukadinović (Zlín) a Slováci Dúbravka (Liberec) se Štětinou (Dukla). Dalších šest posil se rekrutovalo ze zahraničí. Z Maccabi Tel Aviv přišel jeden z nejpopulárnějších izraelských fotbalistů Tal Ben Chaim, z Crveny Zvezdy Bělehrad mladé křídlo Srdjan Plavšić, který už v jednadvaceti letech má zkušenosti ze srbského národního týmu, obranu vyztužil zkušený turecký stoper Semih Kaya (Galatasaray Istanbul), na hrot Sparta získala výraznou rakouskou postavu posledních let Marca Janka (Basilej) a do středu zálohy přišli z francouzské ligy Georges Mandjeck (Méty) a kapitán Lille (Rio Mavuba).

Už na začátku přípravy klub oznámil, že do nadcházející sezóny nepočítá s Konatém, Hybšem, Holkem a Mazuchem. Poslední jmenovaný už si našel nové angažmá v anglickém Hullu, zbývající trojice si svůj nový klub stále hledá. Aleš Čermák zamířil do konkurenční Viktorie Plzeň a Martin Hašek zaměnil své hostování v Bohemians 1905 ve stálý přestup. Na hostování pak zamířili Pulkrab, Havelka, Nový, Chvátal a Budinský.

V letní přípravě Sparta porazila Karlovy Vary 6:0, Táborsko 3:1, poté na soustředění v Rakousku podlehla Dynamu Kyjev 1:4, ve značně kombinované sestavě remizovala 2:2 s Ingolstadtem a porazila Blackburn Rovers 1:0. V generálce na mistrovské zápasy zde na Letné remizovala s účastníkem hlavní fáze Evropské ligy Vitesse Arnhem 1:1.

Zatímco česká ligová soutěž teprve začíná, tak Sparta už vstoupila do evropských pohárů, ovšem na utkání v Bělehradě by nejraději okamžitě zapomněla, neboť srbskému týmu po velmi matném výkonu podlehla 0:2 a čtvrteční odveta bude nesmírně náročná.

Sparťané se budou muset obejít bez zraněných Hovorky, Néstora, Vukadinoviće či Váchy, k dispozici pak zřejmě nebudou ani Rosický se Šuralem a utkání v Bělehradě kvůli zranění nedohrál Srdjan Plavšić. Do hry už se naopak zapojil Tal Ben Chaim, jenž kvůli zranění ze závěru loňské sezóny vynechal takřka všechny tréninkové jednotky během letní přestávky.
 
AC SPARTA PRAHA – BOHEMIANS 1905

Hezký nedělní podvečer z pražské Letné, kde se již v prvním kole nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže uskuteční městské derby mezi Spartou a Bohemians 1905.

Můžeme se těšit na nesmírně zajímavou bitvou ve skvělé atmosféře, neboť podle informací domácího klubu včera dopoledne bylo na pokladnách posledních 1 500 vstupenek a návštěva by měla atakovat i vyprodané ochozy, tedy k osmnácti tisícům fanoušků obou týmů.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.